Какви трудностите може да срещнете с почистването на килими

Килим и почистването му може да бъде досадно задължение. Особено осезаемо е това след като сме имали много гости в дома или живеем с домашен любимец или имаме малки деца. Килимът е една част от стаята, която събира почти всичко, което идва отвън изисква внимание и грижа всеки ден.

Честото използване на прахосмукачка е само едно от решенията за съхранение чистотата по пода. Замърсявания от прах, остатъци от кал внесена с обувките, козина от домашните животни или храна от децата са само част от нещата, с които трябва да се борим. Друг е въпросът, когато върху килимът бъдат разлати течности. Такива могат да пропият във вътрешността и да нанесат сериозни щети на ламинат или паркет.

Тогава едното минаване с прахосмукачка не е достатъчно. Ако имате домашни любимци, а след това по-голямата част на козината вече е заседнала между пода и килима, то много вероятно е да се наложи да повдигнете и разместите голяма част от домакинската мебел, за да хигиенизирате качествено.

Аспирация не е единствено решение този проблем, така че трябва да се вземете четка и да започнете почистването далеч по килима, докато не се появят повече косми. Трябва да използвате меките или средно твърда четка с четина, тъй като някои видове могат да повредят килима.

Някои домашни любимци ближат килима. Тогава по него се полепват още повече мръсотии и могат да се формират остатъчни петна. Най-доброто решение за това е абонаментно почистване или да се използват по-скъпи почистващи продукти.

Един от най-разпространените методи за използване на екологично чисто почистване е употребата на оцет, но това е лоша идея ако разполагате с естествени дървени подове Червен дъб.

Един добър начин да се избегнете почистване на килими е необходимо да се избягвате допълнително внасяне на мръсотия. За целта трябва да свалите обувките си още на входната врата и да използвате чехли. Почистете вашия домашен любимец, преди да го пуснете вътре, след разходки. Помислете за всички малки неща, които можете да използвате, за да се избегне оцветяване на килима и съответно надраскване и износване на ламината под него.