Въпросна вкус в самолети – Какво е различеното в храната на самолетен полет

В миналото, храна и напитки в самолетите се считали за лукс, но днес храненето е една от стандартните услуги на борда на самолета. Особено, когато има дълги закъснение и за пътниците трябва да мине време. Сервиране на сандвич и чаша вино може да помогне за облекчаване на най-лошото. За съжаление обаче, тези очаквания на вкусна закуска са твърде често разочаровани, защото чувството за вкус всъщност се променя доста, когато сте вътре в самолета. Тези схващания могат да се засилят в самолета. Вижте повече за актуални цени самолетни билети.

Пробивът в разбиране промяната в смисъла на вкус идва от проучване направено от немския институт Fraunhofer. През 2010 г. то показало, че това как ние възприемаме и мирис и вкус се променя, когато сме в самолет. Явлението се дължи на промяната във външни физически влияния, като например по-ниско налягане на въздуха, висок фоновия шум и много ниска влажност. Само си представете колко скучно и безвкусно, е всичко, когато имате настинка. Когато сте над облаците, ефектът е много подобен.

Когато влезете в самолета, първото нещо, което е затруднено е обонянието. С влажността в десет до 20 на сто, от вътрешната страна на един самолет е също толкова суха като пустинята. Този изключителен климат почти веднага изсъхва носа и така тя ограничава степента, до която можете да оцените ароматите. Последствието на различни хранителни продукти, се възприемат и като по-малко сладко и като по-малко солено. За да се докоснете целия спектър от вкусове в храна, хората са много зависими от обонянието си, тъй като има значително влиянието върху развитието на чувството за вкус. И това също е повлияно от ниската влажност. Когато устата ви изсъхне, можете да имате много по-малко слюнка. Но тази течност е много важна, тъй като тя започва процеса на храносмилането и в същото време отделя химикали и миризма в производство, съдържащи се в храната. Въпреки това, има и друг, по-малко известни част на вкус, който не се влияе от нищо, нарича се: умами. Това качество на човешкия вкуса дава пикантен аромат, например, сирене, месо, домати или соев сос. Шумните фонови в самолет могат дори да засилят умами. С това, не е изненадващо, че все повече хора избират пикантен доматен сок пред сладък ябълков сок.

Scroll to Top