Контролиране на вредители и плевели

Отглеждане собствения плод е сравнително безпроблемно. Но има някои предпазни мерки които трябва да се предприемат, за да се гарантира, че вашата култура не е нападната от вредители или плевели.

Превенцията е по-добре, отколкото лечение

Има много неща, които може да направите, за да сте сигурни, че растат силни и здрави растения, които се противопоставят на всяко нападение от вредители или конкуренция от плевели. Когато купувате растения, се уверете, че те идват от реномиран доставчик, който може да гарантира, че имат степен на устойчивост към болести. Уверете се, че вашата хранителна среда е плодородна и добре отглеждана, дори в по-ранни стадии на растеж. Това ще насърчи буйни, листа и клонки, които ще ги оставят отворени за атака.

Плевелите

Плевелите могат да бъдат предотвратени чрез старателно изкопаване на земята преди засаждане и премахване на всички следи от плевели корени. Тук може да видите и за части за трактори, които да се погрижат за вашия.

Някои плевели, ще растат от едно малко парче корен, така че е важно да се премахне и последната част. Може също така да е мулч областта след засаждане и потискане на растежа им чрез ограничаване на светлината в района. Може да направите килим от мулч или слой от слама с дебелина на компост или изгнила животинска тор, който се поставя около стеблата на растението.

Вредители

Най-често срещаните вредители, които засягат плодове са птици и листни въшки. Птиците са особено запалени по горски плодове, макар и други меки плодове, също да могат да бъдат атакувани. Използването на мрежа може да ги отблъсне, просто го поставете върху растенията, така че птиците не могат да получат достъп до плода. Уверете се, че правите това, след като растенията са цветчета, обаче, трябват пчели и други опрашители да дойдат и да ги оплодят, за да се произведе добра реколта.

Листните въшки са привлечени от нов растеж и често се срещат при нарастващите върховете на растенията. Те се хранят с мъзга на растенията и секретират мед течност, така, че мравките обичат да пият. Често ще намерите мравки около места, където има висока концентрация на листни въшки. Вземете превантивни мерки.

Scroll to Top