Почистване на различни видове подови настилки

Едни от повърхностите у дома, които се замърсява по най-бързият начин се падат на пода, особено по високите райони на трафик. Такива могат да бъдат подложени на доста предизвикателства, за да се поддържат през цялото време. Какво е необходимо и кой почистващ разтвор или техника е по-ефективен. Разбира се, че са необходими време и усилия, които обикновено са на разположение само в събота и неделя. Преди да започнете почистването трябва да помислите за вида на пода и да се уверете, че имате продукт за почистване под ръка. Можете да почистите всички повърхности и материали, по същия начин. Нека да разгледаме някои от най-популярните видове паркет и ламинат tarkett и грижите, от които се нуждаят.

Плочки и килими. Това са сред най-популярните видове подови настилки, които изискват два метода – прахосмучене за килима и прахосмучене за плочките. Това е от съществено значение за прахосмукачката за килимите и възможно най-често трябва да се прилага. В противен случай, прах, мръсотия и грес ще отидат по-дълбоко във влакната на килима и по този начин се причиняват неприятни петна или дори миризми. Това е трудно и често килим, който вече е разрушен от мръсотия на по-дълбоко ниво не може да бъде почистен. Най-добре е да използвате прахосмукачка с въртящи се четки – те могат да достигнат вградената мръсотията. Веднъж годишно се инвестира в професионални услуги за почистване с пара.

Физически средства. Ако има петна или разлято вино по килима, можете да опитате със сода за хляб директно върху тях. Оставете така, докато виното се абсорбира напълно и не търкайте района, за да не се разпространи петното по-далеч. След няколко часа с изпираща прахосмукачка махнете остатъка. Содата се предлага и в големи дезодоранти за килими. Ето и три неща, които правят голямата разлика.

Естествен паркет. Ако имате добро качество на подова настилка, трябва да го поддържате редовно. Използвайте тип цилиндър на прахосмукачката. По този начин няма да навредите на влакната. Повечето от тези настилки се продават заедно с инхибитор за петно, което удължава живота им и предпазва от замърсявания. Избягвайте използването на шампоани, защото подът може да се свие. Ако не искате да рискувате почистване по грешен начин, наемете фирма за професионално почистване – те ще използват химическо чистене и система, която е за предпочитане. Разберете за климатик в апартамент.

Дървените подови настилки. Дървените подове трябва да бъдат пометени или почиствани редовно с прахосмукачка. Използвайте бял спирт, за да почистите мръсни петна и восък лак, за да даде на дъските блясък. Можете да премахнете белези от износване от триене с гумичка на молив и т.н.. Поръсете малко лимонов масло върху дъските и избършете със суха кърпа, за да изведете цвета извън дървесината.

Ламиниран паркет. Един от днешните най-популярните видове подови настилки, ламинат, се нуждае от редовна прахосмукачка. Опитайте се да не се накисвате с вода, вместо това използвайте влажна кърпа. Ако има разлив на пода, избършете го с хартиена кърпа. Ако петното е устойчиво, използвайте ацетон.

Каменни подове. Ако камъкът не са почиства или е оцветен, можете да почистите с вода и мек почистващ препарат. Вижте и как да подобрите качеството на съня.

Керамични плочки. Използвайте разтвор от вода и мек почистващ препарат на влажно. Винаги подсушавайте с мека кърпа, за да се предотвратите ивици. Избягвайте използването на тежки абразивни почистващи препарати. За варовик се използва почистване на всички предназначение или чиста вода смесена с омекотител. От парцалът не трябва да капе вода, когато почиствате.

Scroll to Top