Спирачна уредба на автомобил

Всяко превозно средство има една съществена част за цялото управление и това спирачната уредба. Всичко около спирачките на автомобили и тяхната поддръжка, може да прегледате на този адрес:

Спирачната уредба намалява скоростта на движението, осъществява пълно спиране издържа автомобила на място.

Движението на автомобила се извършва посредством някаква сила, която най-често е двигателя.

За да се намали скоростта или да се преустанови движението, върху автомобила трябва да се приложи друга сила в противоположната посока на действие. Същевременно такава трябва да бъде подчинена на водача, а той да я използва, според обстановката. Такава сила е нарочно създаденото триене като противодействие на движението. То се прилага върху колелата непосредствено, а по-рядко и чрез части от силово предаване. Така се създава определен момент над колелата и триене, известно като спирачен момент. На адрес: http://tech-z.eu/item/278-278-предимствата-на-онлайн-магазините-за-авточасти, може да се запознаете с всичко необходимо.

Триенето се създава или преустановява от водача чрез въздействие с крак или ръка над лост или педал, а след това се предава на колелата по различен път – механичен или хидравличен.

Ето, защо главните части на спирачната уредба отнасяме в две групи:

  1. Спирачни механизми – създава триенето.
  2. Спирачен превод – задейства спирачните механизми.

Според конструкцията си спирачните механизми биват барабани и дискови, спирачните преводи – механични, хидравлични, пневматични. Задействането им става крачно или ръчно.

Повече около кормилна уредба на автомобил, вижте тук: http://gaceto.com/2017/04/25/кормилна-уредба-автомобил.

Scroll to Top