Правилната грижа за ратанови мебели

Правилната грижа за ратанови мебели може да сви изглежда като „мисията невъзможна“. Декоративните плетени елементи от интериора могат да ви служат за дълго време и да имат хубава гледка с подходящите грижи за ратанови мебели.

Правилната грижа за такива мебели предполага серия от превантивни мерки и преди да са се появили пукнатини. Последните могат да налагат изхвърляне на стари мебели.

Ратанът и дървото са устойчиви на влага, така че не се нуждаят от лечение с различни водоотблъскващи агенти или полиране. При производството на мебели от ратан покритието със специален лак на водна основа, създава отблъскващи влагата свойства.

Условия за ползване на мебели от ратан

Тези мебели трябва да са на сухо място, където има вентилация и отопление през зимата. Най-оптималната температура от + 5 градуса до +40 градуса и влажност – 65-90%.

За да се избегнете заскрежаване и деформация на топ лака не трябва да поставяме мебелите в близост до радиатор, трябва да се пазят от пряка слънчева светлина.

Течности като бензин, алкохол, ацетон и други разтворители на покрития могат да повредят мебелите. Следователно, трябва да се избегне контакт с течности по повърхността.

Премахването на прах от мебели навреме е по-добре да се прави с мека четка с мека четка или прахосмукачка. Ако вътрешната повърхност е замърсена, тогава може да се втрива и с мека гъба, предварително навлажнен с разтвор от вода и сапун или със специални препарати, предназначени за деликатни тъкани.

За да предпазите този вид мебели от горещина, трябва да избягвате, както поставяне на горещи устройства върху им, така и близост до горещи уреди.

Докато се грижите за обзавеждането от ратан в дома, не използвайте метални четки и рендета, тъй като покритието им не подлежи на подобни механични въздействия.

Също така не бива да се ползват абразивни почистващи препарати на прах, тъй като те могат да се отразят на външния вид по повърхността. За почистване на мебели е по-добре да се използва мек почистващ препарат, разреден в хладка вода.

Scroll to Top