Няколко интересни факти за хлебарките

Няколко интересни факти за хлебарките, които да са от полза в борбата с тях!

Покажете се, мустаци, искам да знам всичко за вас!

Какво знаем за хлебарките? Освен факта, че те бягат много бързо, лошо са защитени от врагове и затова, като правило, излизат да се хранят през нощта. И все пак, дали е точно така?

Всяка информация сега е безкрайно море, но ако все още имате желание да я намерите, от ПРЕВЕНТА.BG ни дават някои насоки. Както се казва, ако искате да победите врага, трябва да знаете всичко за него. Така е и в борбата с хлебарките. Ако имате познания за навиците и вкусовете на видовете хлебарки, може успешно да се борите с тези насекоми у дома.

Хлебарки …

Много хора, едва чувайки за тях, веднага набръчкват носа си с отвращение. В нашата концепция, тези насекоми са асоциирани с антисанитарни условия и отблъскващ вид. Това е така, защото хлебарките изглеждат наистина плашещо, в допълнение, те всъщност могат да преминават през канализацията и от един апартамент в друг. По този начин стават преносители на различни бактериални заболявания.

Според статистиката 50-60% от хората с астма и атопичен дерматит имат силно алергично възприятие на екстракт от хлебарки. Но ето един контрааргумент: Голямата мадагаскарска хлебарка, която не се среща у нас, се отглежда специално като декоративен вид в терариумите. Оказва се, че тя е много чисто насекомо.

Учени от Университета в Северна Каролина са открили, че хлебарките са много чувствителни към собствената си чистота, особено когато става въпрос за мустаците. Насекомите периодично почистват антените с предните си крака и, улавяйки ги с устата си, облизват цялата им дължина – от основата до краищата. Оказва се, че нечистите пипала могат да създадат трудности при разпознаването на миризми. Мръсните антени на хлебарки съдържат множество следи от външни замърсители и частици от восъчно вещество, които насекомите отделят, за да се избегне дехидратация.

Съществуват археологически доказателства, че хлебарки са намерени във вкаменена смола, а видът им не се е променил в продължение на милиони години. В момента са известни повече от 4500 вида от тези насекоми (по-голямата част живеят в тропиците и субтропиците), около 55 вида живеят на територията на Русия. Сред най-известни са червените и черните хлебарки.

Червената хлебарка е наистина универсална

Тялото й достига (1-2 см) и е непретенциозно насекомо. Може да се намери в почти всички краища на земното ни кълбо, с изключение на студените континенти. Има версия, че основното нашествие на този тип хлебарки, съвпада във времето с Наполеоновите войни и че уж от Прусия тези насекоми са проникнали чак до Русия. Най-интересното е, че в Германия и Чехия жителите на тези страни наричат ​​червените хлебарки „руснаци“ и вярват, че са били внесени точно от Русия.

Трябва да се отбележи, че кафявият цвят е най-разпространеният за хлебарките. Ако някога сте виждали бяла хлебарка, тук е мястото да споменем, че сред видовете хлебарки няма албиноси. Факт е, че младият индивид расте и понякога има бяла обвивка. Бялата хлебарка е само в първите часове след отпадане на старата хитинова обвивка, а след това тялото й придобива обичайния цвят.

Черната хлебарка е по-голяма от червената, но се нуждае от повече топлина и влага. Така мазето на многоетажна сграда, където минават тръби за ВиК и отопление са идеална опция за тях. Това обяснява и защо са приспособени към трудните условия. Женските черни хлебарки имат много къси крила, докато мъжките имат по-големи крила, които почти покриват целия корем. Независимо от това, черните хлебарки (както и червените) не знаят да летят. Единственото, което правят с крилете си е да ги разперят при падане от височина, за да омекотят полета си.

Има и друг вид, съществуването, на който е открит за първи път през 1983 година. Говорим за мебелната хлебарка, която при определени условия е способна на широко разпространение. Възрастното насекомо (имаго) от този вид обикновено е с размери 1-1,3 см и има жълто-червен цвят с прозрачни крила и кафяви ивици. Най-интересното е, че меката хлебарка е вид предпочита храна, богата на нишесте, което е лесно да се открие, дори под тапет (защото лепилото за тапети е много богато на подобна смес). Намират прехрана и в кориците на стари книги. Затова разбирането, че всички домашни хлебарки живеят главно в кухнята, е неправилно. Например, гнездата на мебелна хлебарка могат да бъдат намерени в библиотеката, спалнята, офис пространството и предмети от домакинството (откъдето всъщност тя получава името си).

Съществуват още много интересни неща около тези създания на планетата. Ако търсите и друга информация за тях и борбата с вредителите, то може да посетите официалния сайт: www.preventa.bg.

Scroll to Top