Къде и как да се отстранят падналите листа

Есента е време, в което освен зимнина се приготвя и зазимява всичко. Дворът трябва да бъде добре почистен и организиран, за да може на пролет работата да е значително по-малко.

За почистване на дворове имате две опции. Едната е сами да се наемете с работата и за един уикенд да организирате всичко, другият случай е да наемете професионална фирма.

Може да започнете с почистване като съберете падналите листа.

Част от събраните листа ще бъдат използвани следващата пролет като тор, а останалите ще бъдат използвани за производство на брикети за разпалване.

През есента почистването на паднали листа става задължителна част от работата на комуналните услуги. Те трябва да се почистват в дворове, градски улици, покрай пътища и магистрали. Нека да разберем как става това.

Защо да събираме листата

Ако не се почистват редовно, падналите замърсяват, както улиците, така и двора. Всичко това се дължи на смес от листа, прах и вода. Това пречи на движението на автомобили и пешеходци. В допълнение, канализационната система се запушва, което води до наводнение.

Как да го направите

В дворовете падналите листа се почистват по тревни площи по алеи и пешеходни пътеки на разстояние пет метра от асфалта. По улици и алеи с регионално значение – на разстояние 10 метра от пътното платно. По централните улици и по големите магистрали се разчистват ивица с ширина 25 метра.

В парковете, които принадлежат към специално защитени природни зони, зеленината не се отстранява от тревните площи. Това предпазва корените на дърветата от замръзване и наторява почвата. В същото време няма забрана за почистване на асфалтирани площи в паркове, защото стадионите, детските площадки, площадите и пътеките трябва да бъдат добре поддържани.

Какви правила за почистване на дворове от паднали листа има

За почистване на листата, специализираните екипи използват специални прахосмукачки и ръчни вентилатори. Тези инструменти не увреждат почвата или тревата.

Категорично е забранено изгарянето на зеленина. Събраното се отделя от останалите отпадъци и се опакова в торби. Една част се съхранява до следващата пролет: по време на озеленяването миналогодишните листа служат като естествен тор. Втората част ще бъде изпратена за обработка. Брикетите за разпалване се произвеждат от смес от листа, дървени стърготини и компост.

Повече за всичко това, може да разгледате и на адреса: https://www.izvozvane.com.

Scroll to Top