Празникът На Свети Константин И Елена (21 Май)

Българската църква християнска отбелязва празникът на Свети Константин и Елена в България, по православния календар на 21 май.

Свети Константин И Елена – на този ден празнуват хора с имена:

Костадин, Константин, Костадинa, Константина, Динка, Динko, Елена, Ели, Елеонора, Еленko.

Информацията за Свети Свети Константин и Елена

Църквата прекланя глава в памет на светите равноапостоли Елена и Константин. Константин е смятан за първият римски, християнски император. Преданието разказва, как майката на Константин, царица Елена, отива в местата, където някога е живял Христос, на поклонение. Тя построява там няколко манастира, защото именно тя открива кръста, на Исус Христос, на който е бил разпънат.

Обреди и традиции

В чест на светците Константин и неговата майка, Елена на този ден се пекат обредни курбани. По този начин, ако някои е изкарал тежка болест или е премеждие това е в дар на преминаването му. Мъжете, които се заженят или харесат невяста в деня 21 май, се смятат за късметлии, а съпругите им ще са безупречни домакини, които ще им родят синове.

Денят на Свети Константин и Елена се съчетава с древните традиции за нестинарство или ходене по огъня. Народната традицията е разказва за всички традиции, които се спазват и до наши дни. Нестинарството е тачено и досега в някои райони на България, На места се изнася като представление за гости от други страни и туристи.

Когато огънят затихне жаравата, която остане бива разстилана в кръг. Около него се носят иконите на Св. Константин и Елена. В горещата жарава стъпват боси нестинари. Говори се, че влезлите в жаравата са в състояние, в което могат пророчески да говорят. Ритуалният танц на нестинарите трае броени минути, след, което се сервира трапеза с курбан.

На курбан се събирало цялото село, а които има имен ден по Св. Константин и Елена, трябва да се кани да нагощава гости.

Според поверието Светата Елена носи в ръкава на дрехата си градушка и затова в този ден не се работи, нито в къщи, нито на полето.

Снимка: sanovnikat.com

Scroll to Top