Как да се отървете от нежеланите гълъби – борба с гълъби

Навярно сте чували, че някои водят безмилостна борба с гълъби. Това не е най-правилното решени, дори да има известна вреда от пернатите.

Как да се отървете от нежеланите гълъби

Гълъбите са птици, които често се считат за нежелани гости в градската среда поради проблемите, които могат да създадат.

Борба с гълъби и как да ги държите на разстояние

Ако се борите с проблема с гълъбите и искате да ги държите на разстояние, ето няколко съвета, които може да ви помогнат.

1. Почистване на хранителни източници:

Гълъбите се хранят от храна, оставена от хората. За да се отървете от пернатите птици, трябва да се уверите, че няма оставена храна или отпадъци, от които те да се хранят. Почиствайте редовно обществените места, като паркове и площади. Поддържайте ги чисти от хранителни източници.

2. Използване на препятствия:

Поставянето на препятствия на местата, където гълъбите обичат да се гнездят или хранят, може да им помогне да се отдалечат. Например, може да поставите шилдери на покривите или да използвате мрежи, които да предотвратят достъпа им до определени участъци.

3. Използване на репеленти:

На пазара има различни репеленти, които могат да отблъснат гълъбите. Те могат да бъдат във формата на гелове, спрейове или устройства, които излъчват ултразвукови сигнали, неприятни за гълъбите. Преди да използвате репеленти, уверете се, че са безопасни за околната среда и другите животни.

4. Привличане на хищници:

Гълъбите са по-малко склонни да се задържат на места, където има присъствие на хищници. Може да се опитате да привлечете хищници, като например сови или соколи. За целта може да поставите гнезда или хранилища за тях в близост до местата, които искате да защитите от гълъби.

5. Предотвратяване на гнезденето:

Премахването на гнездата и яйцата на гълъбите може да помогне да се контролира популацията им и да се предотврати повторното им гнездене на определени места. Въпреки това, уверете се, че действията ви са в съответствие с местните закони и регулации за опазване на птиците.

Важно е да отбележим, че гълъбите са живи същества и трябва да се отнасяме към тях с уважение. Преди да предприемете някакви мерки за контрол на гълъбите, преценете последиците и уверете се, че действията ви са етични и законосъобразни.

В заключение:

Ако искате да се отървете от нежеланите гълъби и да ги държите на разстояние, трябва да се фокусирате, върху почистване на хранителни източници, използване на препятствия и репеленти, привличане на хищници и предотвратяване на гнезденето. Винаги се консултирайте със специалист или местни организации за защита на животните, за да получите съвети и насоки, специфични за вашата област.

Повече инфо на адрес: https://www.izvozva.bg/%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D0%B1%D0%B8.

Scroll to Top